Fotogrammetri under vann med Chasing M2

Fotogrammetri er allerede en godt bruk teknologi for å digitalisere fra luften, men hva med fotogrammetri under vann? Dette er et tema som vi skal se litt nærmere på i dette innlegget.

For ikke lenge siden tok vi vår Chasing M2 undervannsdrone på en testdykking utenfor kontoret vårt og fant noe som mest sannsynlig blitt liggendes fra tiden da den opprinnelige boden brant ned. Vi tenkte umiddelbart at dette vi må dokumentere med Chasing’en og hva passer da bedre enn å gjøre det med en teknologi som vi allerede er veldig glad i.

En av de største utfordringene med fotogrammetri under vann er mangel på GPS-signaler. Dette gjør at bildene du tar ikke vil inneholde geografisk informasjon, noe som igjen fører til at punktskyene og modellene du lager ikke kan knyttes opp mot en geografisk posisjon. Siden avstanden mellom bildepunktene også er ukjent hvil du heller ikke få en korrekt skala.

Du kan kanskje leve med at punktskyene mangler en geografisk posisjon, men du er avhengig av korrekt skala dersom du skal kunne bruke punktskyene til noe annet en ren visualisering.

Det er dette vi har forsøkt å finne en løsning på med vår testing av Chasing M2. Dersom du skal kartlegge infrastruktur under vann med kjente mål, kan du bruke kjente dimensjoner til å skalere prosjektet. Dersom du mangler slike «kontrollstrukturer», kreves det en annen løsning.

Så hva er den første tanken som slår deg når du skal måle en lengde? Jo: «Hvor var deg jeg la tommestokken?».

Etter ca. 10 minutter med leting fant vi endelig tommestokken og var klare til å sette i gang. Vi brukte gripearmen til Chasing M2 til å frakte tommestokken ned til objektet vi skulle kartlegge. Det er uenigheter innad i bedriften om det var ekstrem dyktighet av operatør, eller utmerket ingeniørarbeid fra Chasing som gjorde at vi klarte å plassere den og plukke den opp igjen på første forsøk (Undertegnede har en knapp på det første alternativet).

Når tommestokken var på plass, kunne vi bruke den til å skalere hele prosjektet i Pix4D. Resultatene kan dere se i videoen.

Dette er noe vi kommer til å fortsette å teste, og vi hjelper gjerne våre kunder med å komme i gang, og utvikle egne metoder.

Har du lyst å lese mer om Chasing M2 så kan du gjøre det her.

Kontakt oss

Har du noen spørsmål om innlegget eller har du forslag til noe annet vi bør skrive om så kan du kontakte oss her.

Les også disse...